каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържество за патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържество за патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" / БГНЕС
Софийският университет (СУ) "Св. Климент Охридски се превърна в център на съпротивата срещу отказа от духовност и култура, от образование и просветителство. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържество за патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който тази година отбелязва 130-ата си годишнина.
 
Няма как да ни задоволяват днес полустуденти, полупреподаватели и полунаука, и Софийският университет е най-големият борец срещу това, отбеляза Йотова. Тя добави, че с развитието на високите технологии с един бутон можем да се свържем с почти всички, а сме все по-отчуждени и по-сами отвсякога, защото само знанието не е достатъчно. Тук е огромната роля на духовните центрове, на университетите - близостта, възможността за общуване, за спор и дискусии, това е мястото за тези дискусии, където всеки може да потъси и да намери себе си, коментира вицепрезидентът.
 
Най-важният урок, който научих тук, е, че свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда свобода, отбеляза Йотова. От името на президента тя връчи плакет за цялостната дейност на Софийския университет.

каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържество за патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
БГНЕС

Ректорът проф. Анастас Герджиков отбеляза, че университетът се стреми да се отвори към обществото като една от най-важните образователни, научни и културни институции на България. Целта е не просто да запознаем обществеността с нашата работа, а да се опитаме да променим обществения климат,в който губим ценносттите си, заяви той. Най-важното е, че не затваряме знанието между стените на университета, а като нашия патрон Свети Климент Охридски трябва да разпръснем духовността навсякъде, не само да образоваме, но и да възпитаваме духовност, културни традиции, морални ценности и човечност, посочи ректорът.
 
Много медии подкрепиха целта ни да използваме юбилея, за да обърнем внимание, че духовността е важна и пренебрегването й за сметка на материалното води до тежки последствия за развитието на индивида, на междучовешките отношения и оттам - на цялото общество, коментира той и посочи, че бездуховният човек, колкото и да е осигурен материално, не е щастлив човек.

каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в тържество за патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
БГНЕС

Опитът ни да осигурим място за изява на студентите и за предавания, свързани с образование, наука и култура, като развием университетската телевизия, започна с грешка, призна Герджиков, като припомни клипа за студентски кастинг, качен във Фейсбук. По думите му клипът е предизвикал основателната критика от страна на обществеността и медиите, защото естетиката и посланието му не са съответствали на академичния стил, който обществото очаква от Софийския университет. Ние приемаме тази справедлива критика и се извиняваме за допуснатата грешка, но между медиите имаше и такива, които не съобразиха, че в този 30-секунден клип, който не е излъчван в ефир, а е предназначен за Фейсбук, критикуват естетика и послания, каквито те самите предлагат на зрителя всекидневно, коментира проф. Герджиков. За нас тези завишени изисквания към СУ означават, че обществото си дава сметка, че университетът е над пошлостта, стремежа към самоцелна слава и несериозното третиране на важните теми, посочи той.
 
Ректорът отбеляза, че СУ е най-старият и най-голям университет на България, предлагащ най-високо качество на образованието и даващ най-високи научни резултати. Университетът предлага обучение в 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски програми. В него получават образованието си 21 хиляди студенти във всички образователни степени.