Интересите на България в енергетиката - в рамките на европейските
Интересите на България в енергетиката - в рамките на европейските / netinfo

България разбира интересите си в областта на енергетиката в рамките на формиращата се обща европейска стратегия. Това заяви вицепрезидентът Ангел Марин на срещата на президентите на страните от Югоизточна Европа, посветена на енергетиката на региона, провеждаща се в Охрид.

Около 60 процента от електроенергията на Македония и Албания идва от внос – това посочиха при откриването на срещата на президентите от Югоизточна Европа държавните глави на двете държави – Цървенковски и Моисиу.

Моисиу допълни, че взаимовръзките в региона са така сплетени, че ангажиментите на България към Европейския съюз във връзка със спирането на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” веднага е рефлектирало в Албания, за което държавата е потърсила съдействие от ЕС.

Нуждите от електроенергия в региона продължават да растат и е явна необходимостта от инвестиции в сектора. Около 30 милиарда евро са необходими, за да бъдат покрити нуждите от електроенергия в Югоизточна Европа.

В срещата в Охрид участват президентите на Албания, Сърбия, Черна гора, Хърватия, председателят на председателствата на Босна и Херцеговина, домакин е Бранко Цървенковски. Тя е посветена на хармонизиране на регионалната политика с тази на ЕС за осигуряване на енергийни източници и продължение на срещите в Албания и Сърбия. Тя ще завърши със съвместни декларации, ще бъдат договорени общи срещи.