/ БТА
Украинската армия продължава да напредва при настъплението си в южната част на страната, сочи оценка на Института за изследване на войната, предаде ДПА.

На фронтовата линия близо до градчето Роботино (на украински Роботине) в Запорожка област за първи път са били забелязани украински бронирани машини отвъд първата руска отбранителна линия, каза базираният във Вашингтон аналитичен център.

Той обаче направи уговорката, че все още е твърде рано да се каже със сигурност, че тази руска отбранителна линия е била пробита. 

ЕК: Украинският земеделски внос отговаря на всички европейски изисквания за качество


В днешната си сводка за ситуацията на бойното поле украинският генерален щаб съобщи за напредък на украинските сили при източния град Бахмут и на южния фронт, както и за отблъснати руски контраатаки при Роботино. За момента това не може да бъде потвърдено чрез независим източник, посочва ДПА.

Силите на Киев започнаха контранастъплението през лятото и постепенно си пробиха път през руските отбранителни линии, достигайки село Роботино. Руските войски са се окопали там, като отблъскват танковете с мини и барикади от бетонни конструкции, известни като "драконови зъби".

Украинските сили изпитват затруднения при пробиването на тези прегради, особено при липса на въздушна подкрепа, поради това те променят тактиката си. Сега те използват артилерия, за да атакуват руските позиции, които след това завземат чрез малки отряди от пехотинци. Появата на украински бронирани машини зад руската отбранителна линия доказва, че сега те отново могат да се движат по-свободно там, каза Институтът за изследване на войната.

Русия е подновила системните си удари върху украинската енергийна инфраструктура

Киев се стреми да напредне още повече, да достигне бреговете на Азовско море и да прекъсне сухопътната връзка между Русия и Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г.

Морето обаче все още е на около 100 километра от украинските позиции и наблюдателите се питат дали украинските войски могат да постигнат тази цел до края на годината, отбелязва ДПА.
Симеон Томов/БТА