Идентифицираха жената камикадзе от Махачкала
Идентифицираха жената камикадзе от Махачкала / снимка: БГНЕС, архив

Терористката, която се самовзриви до полицаи в Махачкала, е идентифицирана като 25-годишната Мадина Алиева, вдовица на двама убити ислямисти, предаде АП.

Алиева взриви пояс с експлозиви на централен площад в столицата на Дагестан, посочи говорител на полицията. Тя е била омъжена за ислямист, убит през 2009 г., след  което се омъжила за друг ислямски екстремист, застрелян миналата година.

Жените камикадзета в Русия често са наричани „черни вдовици”, защото много от тях са вдовици или други роднини на бойци, убити от силите за сигурност. Счита се, че ислямските екстремисти убеждават „черните вдовици”, че чрез самоубийствената експлозия ще се съберат с близките си в отвъдния свят, отбелязва БТА.

Има данни, че Мадина Алиева се е готвела да стане камикадзе и да взриви бомба в град в Северна Русия, допълва ИТАР-ТАСС. Според полицията двама от ранените от експлозията са в критично състояние. Няма сведения за ранените деца. По-рано бе съобщено, че са хоспитализирани 11 души - четирима сътрудници на полицията е седем цивилни.