За новата умна маска, която върши чудеса през смартфона, е нужна и обикновена такава, която пази от вируси
За новата умна маска, която върши чудеса през смартфона, е нужна и обикновена такава, която пази от вируси / IStock
Предпазните маски станаха задължителна част от всекидневието на хората от началото на коронавирусната пандемия. Поради това японски стартъп Donut Robotics видя пазарна възможност, като пусна интелигентна маска, оборудвана с високи технологии в лицевите покрития и предназначена да улесни комуникацията и социалното дистанциране.

C-Face Smart може да транскрибира фрази, да усилва гласа на потребителя и да превежда на осем различни езика. Само че тя не предлага защита срещу коронавируса поради изрязаната предна част за улесняване на дишането.

Ластиците на маските за лице предизвикват алергии

Проектирана е да се носи върху стандартна маска, както обясни пред CNN изпълнителният директор на компанията Таисуке Оно. Изработена от бяла пластмаса и силикон, тя има вграден микрофон, който се свързва със смартфона чрез Bluetooth. Неговата система може да превежда между японски и китайски, корейски, виетнамски, индонезийски, английски, испански и френски.
 
Преди здравната криза, Donut Robotics разработва софтуер за превод от робот, наречен Cinnamon („Канела“). Но когато вирусът пристигна, проектът беше спрян. Няколко инженери от екипа излязоха с идеята да интегрират такъв софтуер в маска, което доведе до C-Face Smart.

Кои маски и шлемове предпазват най-добре от вируса? (ВИДЕО)​​​​​​​

Пазарът на маски процъфтява поради задължителния характер на използването им в по-голямата част от страните по света. Виждайки възможността да осребри своята технология за превод, Donut Robotics стартира успешно набиране на средства на японската платформа за масово финансиране Fundinno през юни.

Очаква се първата доставка да бъде в Япония през декември и цената й ще бъде между 40 и 50 долара. Фирмата ще се разшири в чужбина до април 2021 г., вече има интерес от страни като Обединеното кралство и САЩ.