/ iStock/Getty Images
За повечето хора носенето на маски за лице се превърна във втора природа през 2020 г. Въпреки че тези покрития ви предпазват от разпространение или заразяване с COVID-19, ново проучване разкрива, че те пренасят и задържат частици, които предизвикват или влошават вече съществуващи алергии.

Изследователи от Американския колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI) откриват, че определени части от маските за лице могат да предизвикат появата на алергени, причиняващи обриви по кожата и други симптоми.

„Ние лекувахме 60-годишен чернокож с екзема, контактен дерматит и хронични назални алергии в нашата клиника, след като той постъпи три пъти в спешното отделение на болницата заради неудобен обрив по лицето“, казва алергологът и член на ACAAI Яшу Джамия. „До април 2020 г. състоянията на кожата му бяха под контрол, но с носенето на маски симптомите му започнаха да се появяват отново.“

Проучването показва, че лекарите, които са прегледали този пациент, са предписали противовъзпалителни лекарства за кожни огнища, но те не са работили. При следващо посещение в клиниката по алергии към болницата лекарите открили, че проблемите с кожата на мъжа са пламнали през април 2020 г. Това е било точно след като здравните служители обявиха COVID за глобална пандемия и маските за лице започнаха да се използват ежедневно. Алерголозите бързо свързали маската за лице на пациента с участъците от лицето му, страдащи от дерматит.

„Разбрахме, че обривът му се появява точно там, където са ластиците на маската“, обяснява алергологът и съавтор на изследването Кристин Шмидлин. „Наредихме му да използва маски на базата на памук, без оцветители и без ластик. При последващо посещение седмица по-късно пациентът каза, че обривът му се подобрява."

Изследователите установяват, че маските за лице задържат често срещани алергени в своите еластични ленти, ленти от плат и други компоненти, които държат покритието до лицето. Те призовават хората със съществуващи кожни проблеми да се консултират с алерголог при избора на маска за лице.
БГНЕС