/ iStock/Getty Images
Японското правителство удължи срока на извънредното положение с цел спиране на разпространението на новия коронавирус в столицата Токио и още шест префектури до 12 септември, предаде Ройтерс.

Мярката изтичаше на 31 август.

В други 10 японски префектури са в сила редица ограничителни мерки, за да бъде овладян ръстът на новите случаи на коронавирус, който заплашва да претовари националната здравна система.

Случаите на COVID-19 в Япония достигнаха 1 милион

Във вторник в Токио бяха регистрирани 4377 новозаразени след рекордните 5773 в петък.

Сегашното извънредно положение, петото в Япония от началото на пандемията, покрива 60 процента от населението на страната.

Премиерът Йошихиде Суга обясни влошаването на епидемичната обстановка с разпространението на по-силно заразния вариант Делта на коронавируса и изрази безпокойство за сериозния натиск, на който е подложена здравната система, най-вече в Токио.

Другия вторник ще бъдат открити параолимпийските игри, на които японската столица ще бъде домакин малко след като прие лятната олимпиада.
В Япония, с население от 126 милиона души, от началото на пандемията са регистрирани общо близо 1,160 милиона случая на коронавирус. Над 15 400 човека са починали.

Днес бе съобщено за близо 15 хиляди нови заразени и 23 смъртни случая.
БТА