/ БГНЕС, архив
Правителството на Япония е започнало разработването на ново законодателство, което да позволява конфискуването на плавателни съдове, принадлежащи на фирми и организации на КНДР, станали обект на санкции от Съвета за сигурност на ООН.
 
Става дума за наличието на около 27 товарни и контейнерни кораба, които са собственост на корабната компания "Норт Оушън Меритайм мениджмънт", съобщава в. "Йомиури".
 
ООН поиска от Северна Корея да прекрати опитите си с балистични ракети

През юли 2014 г. въпросната фирма беше включена към "черния списък" за санкции на ООН, като всички нейни активи в чужбина трябваше да бъдат замразени. До тази мярка се стигна, след като един от корабите на компанията бе претърсен на входа на Панамския канал и между пакетите захар бяха намерени оръжия, включително и компоненти за ракетни технологии.

Както постановява Съвета за сигурност, КНДР няма право на каквато и да било търговия с оръжие, както и да извършва всякакви операции, свързани с балистични ракетни технологии.
 
Северна Корея отново изстреля ракета (ВИДЕО)

Към момента Япония възнамерява да гласува и законопроект, с който да се легализира налагането на контрол върху въздушното и водното пространство. Чрез него японските власти ще имат основание да премахват стоки и материали от самолети или кораби, които могат да бъдат използвани за балистичните и ядрените програми на Пхенян.
 
По този начин Токио се надява да окаже по свой собствен начин натиск върху Пхенян, изтъква още медията.
БГНЕС