/ iStock/Getty Images
Властите в Русия ще могат да обявят извънредно положение още от 1 април, пише "Независимая газета" по повод подготвени нови закони, които се очаква да гласува днес Държавната дума. Междувременно президентът Владимир Путин прикани местните власти в страната да вземат без страх дори мерки, надхвърлящи необходимото, в борбата с коронавирусната пандемия, добавя вестникът.

На съвещание с пълномощниците си в провинцията Путин призова още в близките дни рязко да се разшири мащабът на тестването за коронавирус, посочва "Комерсант".
Федералната служба за надзор в сферата на информационните технологии и масовите комуникации "Роскомнадзор" настоя пред руските интернет сайтове да премахнат фалшивата информация за вируса, включително твърденията, че е изкуствен, се казва в друг материал от броя.

Правните структури в Русия вече издирват разпространителите на фейкове за коронавируса, информира "Комсомолская правда".

В много руски градове борбата с инфекцията ще трае до септември, а и след това, прогнозират експерти от страната, чийто модел за разпространение на заразата описва в отделна статия "Комерсант".

В Русия е създаден прецизен тест за диагностика на болестта Ковид-19 - дело на учени от федералната агенция за защита на потребителите "Роспотребнадзор". Според ведомството масово тестване на населението с този "ефективен инструмент" би спряло разпространението на вируса, пише "Известия".

Борбата с коронавируса в Русия навлиза в нова фаза, коментира изданието в друг материал "режима на сурова карантина", влязъл в сила в Москва и региона. Срокът на новите мерки изтича в средата на април и още не се знае дали ще бъде удължен. Дотогава учениците ще учат дистанционно, а до 10 април ще трае карантината в московските съдилища, добавя всекидневникът.

Русия пак бе обвинена, че подкопава единството на ЕС. Според група депутати от Европарламента Москва използва за целта избухналата в Европа коронавирусна пандемия, пише "Взгляд".

Подобни изявления се чуха и от САЩ. Там смятат, че Русия и Китай обвиняват Америка, че разпространява вируса по света. Експерти са убедени, че Вашингтон и Брюксел използват вируса като нов повод да обвинят Русия във всички световни проблеми, отбелязва онлайн изданието.

Европейската бюрокрация действа най-често под натиска на лобисти от САЩ, коментира германският политолог Александър Рар, цитиран в статията. Този път обаче медийната кампания едва ли е поръчана от Вашингтон, но и да има поръчка, основната й мишена не е Москва, а Пекин, заявява руският аналитик Тимофей Бордачов.

Стотици хиляди в цял свят са заразени с коронавирус, но много повече хора - с вируса на невежеството, глупостта и мракобесието. Главният му симптом е дълбока деградация на мозъка, заявява руският журналист с произход от САЩ Майкъл Бом. Коментарът му за "антиамериканските теории на заговора" по повод Ковид-19 е публикуван в "Московский комсомолец".
"Със същата степен на глупост може да се твърди, че коронавирусът е изгоден и за самия Китай, защото той явно ще излезе по-рано от тази криза, и то по-силен от своя основен икономически конкурент и геополитически противник - САЩ", добавя авторът.
БТА