Хюман райтс уоч: България да не екстрадира туркменския дисидент
Хюман райтс уоч: България да не екстрадира туркменския дисидент / netinfo

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова България да не екстрадира туркменистанския дисидент Анадурди Хаджиев и да го освободи незабавно от ареста. Това съобщи международната организация, базирана в Ню Йорк, по повод започващото днес разглеждане от Варненския окръжен съд на молбата на туркменистанските власти за екстрадиция на бившия банкер.

"Екстрадирането на Хаджиев в Туркменистан би било сериозно нарушение от България на задълженията й по международното право, което забранява връщането на хора на места, където е вероятно да бъдат подложени на преследвания и мъчения", подчертава директорът на "Хюман райтс уоч" за Европа и Централна Азия Холи Картнър. Тя е шокирана, че страната ни въобще обмисля сериозно възможността да екстрадира бившия банкер, предаде БТА.

"Няма съмнение, че той ще бъде заплашен от преследвания и мъчения, ако бъде върнат в Туркменистан, една от най-репресивните страни в света", предупреди Картнър. Тя отбеляза, че бившият банкер и семейството му са преживели огромни страдания при управлението на починалия през декември президент на централноазиатската република Сапармурат Ниязов и продължават да страдат и след смъртта на авторитарния лидер.

На 30 март Варненският окръжен съд отхвърли искането на бившия банкер, задържан на 22 февруари в съответствие с европейска заповед за арест, да бъде освободен до взимането на решение по случая.

Хаджиев, виден представител на туркменистанската опозиция в изгнание, избяга в България през 2001 г. и чака решение на властите по молбата му за получаване на бежански статут, отбелязва хуманитарната организация. Това е вторият път, когато властите в централноазиатската република искат той да бъде екстрадиран, за да бъде съден по обвинения в кражба на около 41 милиона долара от Централната банка, чийто заместник-управител е бил в периода 1992-1998 г. През 2003 г. Варненският окръжен съд отхвърли първата молба за екстрадиране на Хаджиев на основание, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.