/ БГНЕС
Модният гигант H&M обяви, че преустановява покупките на кожа от Бразилия в отговор на пожарите в Амазония.

Решението идва след като базираната в САЩ VF Corporation, която притежава редица марки, включително Timberland, Vans и The North Face, обяви в края на миналия месец, че вече няма да купува кожа от Бразилия заради опасенията от унищожаването на най-голямата тропическа гора в света.

Броят на пожарите в Амазонската джунгла продължава да расте

H&M заяви, че налага временно замразяване на поръчки, докато не се увери, че кожата не причинява "вреда на околната среда".

"Поради тежките пожари в бразилската част на тропическите гори на Амазония и връзките с производството на добитък, решихме да поставим временна забрана за кожа от Бразилия", се казва в изявление пред Франс прес от шведската фирма за търговия на дрехи.

Бразилия временно забрани контролираното палене на терени в Амазонската джунгла

"Забраната ще бъде активна, докато не бъдат създадени надеждни системи за сигурност, които да потвърдят, че кожата не допринася за вреди върху околната среда в Амазония", се казва в съобщението.

Пожарите, които обхванаха части от най-голямата тропическа гора в света - от решаващо значение за поддържането на стабилен глобален климат - предизвикаха дипломатически крамоли между Бразилия и Европа, която заплаши да блокира голяма търговска сделка.

Бразилският президент ще обсъжда Амазония с всички, освен с Макрон

Френският президент Еманюел Макрон обвини бразилския си колега Жаир Болсонаро, че го лъже относно ангажиментите си по климатичните промени и се ангажира да блокира търговското споразумение между ЕС и Меркосур, включително Бразилия, чието постигане отне десетилетия на преговори.

H&M беше миналата година сред десетки водещи фирми от модната индустрия, които се ангажираха с преговорите за климата в ООН за намаляване на комбинираните си емисии на парникови газове с 30 процента до 2030 г.
БГНЕС