Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че има готовност да обсъди положението с Амазония с всички, освен с "драгия Макрон" след изказване на френския президент за суверенитета на Бразилия, предаде Франс прес.

Болсонаро заяви, че Европа няма основания да поучава Бразилия за околната среда. В продължение на седмица има силен международен натиск заради пожарите, които унищожават обширни райони от най-голямата тропическа гора в света.

Бразилия временно забрани контролираното палене на терени в Амазонската джунгла


Болсонаро обяви пред журналисти в столицата Бразилия, че след няколко часа ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел. Той добави, че е усетил у нея "желание за нормализация" след остра размяна на изказвания, когато в началото на месеца Германия преустанови част от субсидиите си за опазването на Амазония. Тогава Болсонаро посъветва Меркел "да залеси наново Германия".

ООН иска спешно заседание за положението в Амазония



Бразилският президент смекчи предишната си позиция и вече заявява, че е "готов да разговаря с всички, освен с драгия ни Макрон, докато той не вземе назад думите си за суверенитета на Амазония". Френският президент беше заявил, че въпросът за суверенитета на Амазония е отворен и принадлежи на целия свят, тъй като като най-голямата тропическа гора тя е наричана "белите дробове на Земята". Болсонаро от три дни напразно настоява Макрон да оттегли "оскърбленията си".

60% от амазонската гора се намира на територията на Бразилия.

Междувременно левият боливийски президент Ево Моралес, въпреки че получава идентични критики за недостатъчно бързи и ефективни действия, продължи призива си за поемане на обща отговорност и мерки в борбата срещу безпрецедентните пожари в Амазония 
БТА