Хиляди либийци празнуват успешното приключване на гласуването за Национален конгрес
Хиляди либийци празнуват успешното приключване на гласуването за Национален конгрес / снимки: Reuters

Хиляди либийци се събраха на площада на Свободата в Триполи, за да отпразнуват успешното приключване на гласуването за Национален конгрес на първите свободни избори от 40 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Множеството скандира традиционното арабско приветствие "Мабрук!" и благодари на Аллах за това, че през деня не се е проляла кръв.

Председателят на Преходния национален съвет (ПНС) Мустафа Абдул Джалил се обърна към сънародниците си от град Бейда, поздравявайки ги с важното събитие в политическия живот на страната и давайки висока оценка на гласуването.

Комисарят на избирателната комисия Нури ал Абар обаче призна, че 101 от 1554 изборни секции не са били отворени поради опасна обстановка или бойкот, обявен в някои либийски градове. Избирателната активност според него е била доста висока, средно около 45 процента.

Специалният посланик на ООН за Либия Ян Мартин определи гласуването като "голям успех". Той потвърди в интервю за телевизия Ал Джазира, че изборите в Либия са били свободни и прозрачни, допълва БТА.

Един човек е бил застрелян в източния град Аджабия, докато се опитвал да открадне урната от избирателната секция, съобщи Ройтерс. По думите на заместник-министъра на вътрешните работи Омар ал Хадрауи трима души с кола се опитали да попречат на гласуването в една от секциите. Местният охранител се затичал зад колата и стрелял по нея, убивайки един човек и ранявайки други двама от пътуващите в нея. Представител на избирателната комисия посочил, че преди това мъжът се опитал да влезе в секцията и да открадне урната.

Хиляди либийци празнуват успешното приключване на гласуването за Национален конгрес
netinfo