Хиляди се събраха на митинг в сръбската столица Белград, предаде АФП. Протестиращите призоваха за оставка на висши служители и ограничаване на насилието в медиите, след като поредните масови стрелби зашеметиха балканската страна.

На демонстрацията "Сърбия срещу насилието" се събраха представители на всички политически сили в страната след стрелбите от миналата седмица, когато за по-малко от 48 часа бяха убити 17 души, включително девет в начално училище в Белград.

"Настояваме за незабавно спиране на по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство, както и за поемане на отговорност за дългогодишната неадекватна реакция от страна на компетентните органи", се казва в изявлението на лявата партия "Не давимо Београд ".

След масовото убийство по списък: Сърбия скърби за децата (ОБЗОР)

Повече от десет хиляди демонстранти се събраха пред парламента на страната, преди да се съберат в близост до сградата на сръбското правителство.

"Ние сме тук, защото не можем да чакаме повече. Чакахме твърде дълго, мълчахме твърде дълго, обръщахме си главата твърде дълго", заяви пред множеството Марина Видоевич, учителка в начално училище.

"Искаме безопасни училища, улици, села и градове за всички деца."

Протестиращите също така призоваха за оставката на редица високопоставени служители - включително министъра на вътрешните работи и ръководителя на сръбската разузнавателна агенция.

Сръбският министър на образованието подаде оставка

Вчера министърът на образованието на страната се оттегли, като в писмото си за оставка се позова на "катаклизма", причинен от стрелбата в училище миналата седмица.

Опозицията настоява също така да бъдат свалени от ефир риалити предавания, известни с това, че насърчават насилието, както и да бъдат забранени проправителствените вестници, които редовно разпалват напрежението с груби статии, насочени срещу политическите дисиденти.

Партията на президента Александър Вучич осъди протеста, наричайки опозиционните групи, участващи в митинга, "безлично зло... което се осмелява да използва национална трагедия за собствените си интереси".

След стрелбата Вучич обеща да "обезоръжи" Сърбия с амбициозен план, който ще се справи със законните и незаконните огнестрелни оръжия в страната.
БГНЕС