Хеликоптер катастрофира в Афганистан, има жертви
Хеликоптер катастрофира в Афганистан, има жертви / снимка: Reuters, архив

11 души, сред които седем американски военни са загинали в катастрофа на вертолет „Блек хок” в Афганистан, предаде Ройтерс, като се позова на източник от НАТО. Първоначално бе обявено, че само трима от загиналите при катастрофата са американци. Разследването на катастрофата продължава.

Говорител на талибаните заяви, че вертолетът бил свален от бойци на движението, но не посочи подробности. Източници от НАТО отказаха да коментират твърденията на талибаните и евентуалните причини за инцидента, станал в южната част на страната.

Хеликоптерът е паднал северно от град Кандахар, близо до размирните провинции Забул и Урузган. Районът е под контрола на бунтовниците и през него минава път, по който те се снабдяват, предава БТА.

Българското Министерство на отбраната разпространи информация, че при инцидента няма пострадали военнослужещи от българския контингент, който изпълнява задачи в състава на Международните сили за сигурност в Афганистан. Причините за катастрофата се разследват, отбелязват още в съобщението от ведомството.

През август м.г. талибаните свалиха транспортен хеликоптер „Чинук”, като тогава загинаха всичките 38 души на борда, включително 25 бойци от специални части на САЩ, припомня агенцията.