Най-добрият начин за двама държавни глави да задълбочат двустранните отношения е ако към тези усилия се присъединят техните половинки. Тази констатация важи с пълна сила за усилията за задълбочаване на отношенията между Франция и Великобритания.

В периода 20-22 септември британският крал Чарлз Трети и съпругата му, кралицата консорт Камила посетиха Франция и бяха топло приети от френския президент Еманюел Макрон и първата дама Брижит Макрон. И докато Чарлз Трети и Макрон постигаха съгласие по редица глобални въпроси, като например борбата с климатичните промени и финансирането на усилията в тази насока, двете първи дами впечатлиха медиите и обществеността с непринудената си близост.  

На никого не убегна фактът, че на три пъти Брижит Макрон разцелува "по френски” кралица Камила – първо по време на церемонията по посрещане на кралската двойка на Триумфалната арка на 20 септември, после по време на държавната вечеря във Версайския дворец, дадена от френския президент в чест на знатните гости, и накрая по време на визитата на двете първи дами  в Националната библиотека в Париж. Това разцелуване във френски стил беше далеч от протокола, но беше израз на сърдечните отношения между кралица Камила и Брижит Макрон, отбелязва Франс прес.

БТА

Подобни сърдечни отношения само могат да допринесат за разведряването на двустранните отношения между Париж и Лондон. В последните години те бяха белязани от захлаждане по време на правителствата на британските премиери Борис Джонсън и Лиз Тръс. Кулминацията в това захлаждане беше сключването на тристранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между  Великобритания, САЩ и Австралия преди две години, заради което Австралия се отказа от многомилиардна поръчка за конвенционални френски подводници в замяна на обещани от новите й партньори ядрени подводници. Това постави Париж в неудобно положение на международната сцена и обтегна отношенията му не само с Канбера, но и с Лондон и с Вашингтон. Постепенно нещата се изгладиха между Париж и Вашингтон и Париж и Канбера, но между Париж и Лондон искрите на неразбирателството продължиха да припламват във връзка с незаконната миграция през Ламанша и двустранните търговски отношения след Брекзит.

С идването на власт на британския премиер Риши Сунак нещата обаче се подобриха и през пролетта лидерите на двете страни проведоха двустранна среща на върха в Париж, с която показаха, че противоречията са забравени.

Крал Чарлз Трети произнесе реч пред френския Сенат, депутатите го аплодираха на крака (ВИДЕО)

Същевременно Еманюел Макрон и първата дама Брижит на два пъти посетиха Великобритания през последната година, за да участват в тържествени кралски церемонии – първо за държавното погребение на кралица Елизабет Втора през септември 2022 г. и после за коронацията на Чарлз Трети през май 2023 г.

Сега по време на визитата на Чарлз Трети и Камила в Париж между двете първи дами бе констатирана на първо място хармония в подбора на тоалетите, която според експертите потвърждава хармонията в отношенията между тях, пишат изданията "Гала” и "Истоар роаял”. В първия ден на кралската визита в Париж Камила бе заложила на нежно розов тоалет, докато Брижит бе предпочела тъмносин костюм. При тази цветова комбинация се открояваше определено кралицата, като според модните експерти това е било търсен ефект от страна на френската първа дама, тъй като е логично в първия ден на една визита вниманието да е фокусирано върху гостенката и домакинята да не я засенчва.

БТА

По време на държавната вечеря във Версайския дворец на 20 септември и Камила, и Брижит бяха избрали тоалети на модни марки, собственост на холдинга на френския милиардер Бернар Арно. Камила беше с тоалет на "Диор”, а Брижит с тоалет на "Луи Вюитон”. Стилово двата тоалета нямаха много общо, но цветът им  - нощно синьо – не се дължеше на цветови гаф, а на желание да се илюстрира пълната хармония между двете дами, отбелязва френското издание "Капитал”. На следващия ден, 21 септември, по време на разнородните прояви, организирани за кралската двойка, двете първи дами бяха избрали съответно бял (Камила) и яркочервен (Брижит) тоалет, което пак според модните експерти е било съгласуван начин между тях да се върне фокусът на вниманието и върху френската първа дама, след като през първия ден то беше насочено основно върху британската кралица консорт.

Близостта между Камила и Брижит се видя и по време на импровизираната кратка партия тенис на маса между двете в Сен Дени, северно от Париж, където те имаха среща с млади френски спортисти. Пак там при посещение на финансирано от модната марка "Шанел” ателие на занаятите и изкуствата Брижит Макрон насърчи Камила да се включи в демонстрация на работата на тъкачен стан.

Започна визитата на крал Чарлз III във Франция

Израз на перфектна хармония между двете първи дами беше и церемонията в Националната библиотека в Париж на 21 септември, по време на която те поставиха началото на нова литературна награда. Тя е съвместна – британско-френска, и се нарича "Награда на литературното разбирателство”, пише "Истоар роаял”. Първото й издание ще бъде догодина, когато ще станат ясни повече подробности относно регламента й. Решението за учредяването на точно такава награда не е случайно и отново илюстрира обща черта между френската първа дама и британската кралица консорт. И Камила, и Брижит Макрон са страстни почитателки на литературата. Брижит е била преподавателка по литература, докато Камила е създала свой литературен клуб, припомня Франс прес.

В действителност Камила и Брижит установяват приятелски отношения още при първите им разговори, преди Камила да стане кралица консорт. Симпатията между тях се зародила спонтанно почти веднага, разказа неотдавна френската първа дама. Освен страстта към литературата, те споделят и ангажираността в каузи в подкрепа на младите хора. "Нямаше нужда от дълги разговори, за да започнат двете да се ценят взаимно”, заявява за "Пари мач” Стефан Берн, френски експерт по коронованите особи.  Не бива да се забравя също, че Камила и Брижит са почти от едно и също поколение - Камила е на 76 години, а Брижит е на 70 години, което обяснява и лекотата, с която те намират общ език по разнородни теми.

БТА

Пример за това са и едночасовите телефонни разговори, които те провеждат на няколко пъти, пише "Гала”. Първи такъв разговор се състои през 2020 г.  Тогава Брижит Макрон е трябвало да придружи съпруга си на официално посещение в Лондон, но й се налага операция на ретината. Тогава Брижит се обажда лично на Камила, за да обясни защо няма да пътува и обаждането прераства в едночасова приятелска дискусия по телефона. Същото се повтаря и през юни на настоящата година.

"Камила и Брижит  са винаги на една вълна, намират едни и същи неща за забавни”, отбелязва "Гала”. От това приятелство връзките между техните съпрузи и техните две страни могат само да спечелят в една епоха, в която световният ред е изложен на рискове и всеки търси нови съюзници или се стреми към затвърждаване на старите съюзи, коментират френски медии.
Габриела Големанска/БТА