Халед Мешаал се обяви за създаване на палестинска държава до 4 г.
Халед Мешаал се обяви за създаване на палестинска държава до 4 г. / netinfo

Ръководителят на политическото бюро на Хамас Халед Мешаал призова за създаване на палестинска държава върху окупираните през 1967 г. от Израел територии, предадоха световните агенции.

Мешаал апелира към арабските и палестинските лидери да проведат специална среща на върха, на която да отправят такова искане. Тази държава ще бъде изградена за четири години върху окупираните през 1967 г. територии и ще включва Ерусалим, отбеляза той в реч пред високопоставени палестински представители в Дамаск.

"Способни сме да постигнем това. Израел няма да може да осуети този план", подчерта Мешаал, който живее в изгнание в Сирия. Ръководителят на политическото бюро на Хамас изтъкна още, че управляващото в палестинските територии ислямистко движение няма да признае еврейската държава.

Мешаал заяви това на фона на напрежението между Хамас и президента Махмуд Абас, който се обявява за признаване на Израел срещу създаване на палестинска държава върху ивицата Газа и части от Западния бряг, отбелязва Асошиейтед прес. Ислямисткото движение отказва да се съгласи с Абас и по тази причина преговорите му с фракцията на президента - Фатах, за формиране на правителство на националното единство са замразени.