Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш / БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че трябва да се избегне геополитическо развитие на събитията, подобно на това, довело до Първата световна война и на това през 30-те години на миналия век, предаде Франс прес.
 
"Много елементи днес ми изглеждат подобни на началото на 20-ти век и на 30-те години на миналия век, което ме кара да се опасявам от невидим развой на събитията", заяви Гутериш вчера на откриването на Форума за мира в Париж, организиран за стогодишнината от края на Първата световна война.

На церемонията в Париж: Макрон призова световните лидери да се борят за мира

Генералният секретар на ООН даде за пример търговските конфликти, все по-поляризираната политика и провала в борбата с неравенството, изваден на показ от финансовата криза през 2008 година. Той изрази особени опасения от кризата на доверие към Европейския съюз и определи блока, изграден върху пепелищата на Втората световна война, като проект, който е прекалено важен, за да се провали, предаде Асошиейтед прес.
 
Човечеството все пак е усвоило урока: през 2008 г. икономическата депресия беше избегната благодарение на безпрецедентен арсенал от бюджетни и финансови мерки, което позволи да бъде спасена финансовата система, отбеляза Гутериш, цитиран от ТАСС. Той обаче посочи, че кризата е намалила стабилността на средните класи в развитите страни, което се отразява на резултатите от изборите през последните години, довели на власт популистки и изолационистки сили.

Президентът Радев участва в Парижкия форум за мир
 
"Реваншът на политиката над макроикономическия рационализъм отразява дестабилизацията на средните класи, блокирането на възможностите за издигане в социалната йерархия, стагнацията на заплатите, нарастването на неравенството и възмущението на народите от предателството на елитите", заяви генералният секретар.
 
Гутериш призна, че ООН има проблеми, но подчерта, че организацията играе важна роля в предотвратяването на световна война през последните 73 години, отбелязва АП. Той предупреди, че "отслабва духа на компромиса, на който се основават демокрациите и се засилва безразличието към общите правила".
БТА