/ БГНЕС
Шефът на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш определи като "смущаващи" информациите, че иракските сили за сигурност са използвали бойни муниции срещу антиправителствени демонстрации в Багдад. Масовите митинги продължават да разтърсват столицата и Южен Ирак, предаде БГНЕС.

Демонстрациите избухнаха на 1 октомври поради гняв заради корупцията и безработицата, но преляха в исканията да се премахне цялата управляваща система.
Насилието доведе до мрачната статистика от 280 загинали, като силите за сигурност възобновиха използването на бойни муниции в понеделник след близо две седмици използване на сълзотворен газ, но без огнестрелно оръжие, за да отблъснат протестиращите.

Генералният секретар Гутериш изрази своята "сериозна загриженост за нарастващия брой на смъртните случаи и наранявания по време на продължаващите демонстрации в Ирак".

"Информациите за продължаващата употреба на бойни боеприпаси срещу демонстранти са смущаващи", каза той в изявление в сряда.

Той призова всички действия на насилие да бъдат разследвани "сериозно" и поднови апела си за "смислен диалог между правителството и демонстрантите".