/ Gulliver/Getty Images
Най-лошото свърши, каза днес губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо. Той заяви, че за последното денонощие в щата са починали 671 души, което е най-малкият брой смъртни случаи за последната седмица, предаде Ройтерс.

Жертвите на Ковид-19 в щата са общо 10 056 от началото на заразата, предаде ДПА.

Куомо добави, че разпространението на заразата е поставено под контрол и че броят на приетите в болница се е стабилизирал.

В Ню Йорк - епицентъра на епидемията от коронавируса в САЩ, има три индикатора, които трябва да покажат устойчив спад, преди да се се каже, че епидемичният взрив навлиза в по-слабо опасна фаза, каза кметът на най-големия американски град Бил де Блазио, цитиран от Ройтерс.

Тези индикатори са: броят на приеманите с Ковид-19 в болница всеки ден, броят на заболелите, настанени в интензивни отделения, и процентът на положителни тестове за вируса, посочи той.

"С удовлетворение отбелязвам, че виждаме всичките 3 индикатора да се движат в правилна посока, т.е. спадат заедно", каза кметът. Де Блазио подчерта нуждата нуждата от масово тестване, преди експертите да добият увереност, че градът е навлязъл в нова фаза и може да вдигне ограниченията за социално дистанциране.

В изявление по нюйоркския тв канал "Ен Уай 1" той уточни, че броят на приеманите в болница заразени с Ковид-19 между 10 и 11 април е намалял от 464 на 383, което според него е "значително понижение", а броят на болните на апарат за изкуствено дишане е спаднал от 857 на 835. Той призова жителите на мегаполиса да продължат да спазват мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса.

По последни данни на университета "Джон Хопкинс", който събира сведенията за хода на епидемията, получени от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани 556 000 заразени с вируса. Починалите са над 22 000, от които 6800 са в Ню Йорк.
БТА