/ Thinkstock/Getty Images
Гренландия гласува днес за нов 31-членен парламент след предизборна кампания, доминирана от икономически теми, но и с дискусия какво трябва да направи арктическият остров, за да стане независим от Дания, предаде Асошиейтед прес.

Дания отстъпи Дядо Коледа на Финландия
 
Жителите на полуавтономната датска територия, една от най-рядко населените в света, хранят надежди за независимост, но съзнават, че икономиката, която зависи главно от лова на скариди и камбала наред с годишна субсидия от датското правителство от 3,7 милиарда крони (614,7 милиона долара), има нужда от подобряване. Друга тема по време на предизборната кампания беше модернизирането на трите летища, за да приемат международни полети и така да стимулират туризма.
 
Левоцентристката партия на премиера Ким Килсен Сиумут заяви по време на кампанията, че английският, а не датският трябва да бъде преподаван като втори език в училищата, за да станат 56-те хиляди жители на острова по-независими. Около 40 000 гренландци имат право на глас.

Август 2017: Пожари бушуват в Гренландия
 
Основните претенденти за премиерския пост са Килсен от левоцентристката Социалдемократическа партия "Сиумут" ("Напред") и Сара Олсвиг от крайнолявата "Инуит атакатигиит" ("Инуитско братство"), застъпваща се за независимост. Според последните социологически проучвания партията на Килсен е с изравнени позиции с "Инуитското братство". Двете вероятно ще оформят управляваща коалиция.
 
През 1979 г. Дания предоставя на Гренландия известна автономия и я прави равнопоставен член на Кралство Дания. През 2008 г. Гренландия провежда референдум за по-голяма автономия. Това се осъществява през следващата година, като Дания запазва контрола над външната политика отбраната и финансовата политика.

30 юли: Свлачище предизвикало 100-метрово цунами в Гренландия
БТА