Горбачов отказа да защити обединение на Русия и Крим
Горбачов отказа да защити обединение на Русия и Крим / снимка: БГНЕС

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов отказа да защити "обединението" на Русия и Кримския полуостров пред западните страни и призова за прекратяване на "ескалацията", която според него води до нова Студена война.

"Най-важното е да се спре опасната ескалация, да се намери решение, което задоволява гражданите на Украйна и Русия, да се предотврати нова Студена война", пише носителят на Нобелова награда за мир в писмото, публикувано от ежедневника "Комсомолская правда".

Той отговори на призив, който снощи му отправи руският журналист Виталий Третяков, да се обърне към германския канцлер Ангела Меркел и да поиска от нея "да не пречи на мирното обединение на Крим и Севастопол с Русия".

"Изненадан съм, че не познавате моята позиция по събитията в Украйна", отговаря Горбачов.

"Руският президент (Владимир Путин) поддържа почти ежедневни контакти с другите държавни ръководители, включително с Меркел. По-скоро бих ви посъветвал да помислите за истинската причина за настоящите събития. Според мен това е спирането на перестройката, безсмисленото разпадане на Съветския съюз" през 1991 г., отбелязва Горбачов.