Германският здравен министър предупреди, че до средата на следващия месец случаите на коронавирус в страната може да се утроят, предаде Ройтерс. Карл Лаутербах заяви това по време на дискусия с лидери на провинциите, след като днес в Германия бяха отчетени рекордните 140 160 нови случая на заболяването. За сравнение през миналата седмица новозаразените за денонощие достигнаха до 92 223.

Здравният министър посочи днес, че трикратното повишаване може да бъде достигнато при оптимистичен сценарий, според който бустерните дози ваксина създават много добра защита. Ако обаче се окаже, че те са по-малко ефективни, новозаразените на дневна база може да достигнат 600 хиляди, посочи Лаутербах.
Той заяви още, че очаква през следващите седмици в интензивните отделения да бъдат настанени значително повече пациенти.

Около 73 процента от населението на Германия е преминало през основния ваксинационен курс срещу коронавирус, а 49 на сто имат бустерни дози, показват данни на института "Роберт Кох".

В понеделник лидерите на германските провинции ще обсъдят мерки за овладяването на голямото увеличаване на новозаразените.
БТА