Германски насочващи системи за безпилотни самолети в Иран
Германски насочващи системи за безпилотни самолети в Иран / netinfo

Германски прокурор обяви, че Иран се е сдобил с германски насочващи системи за своите безпилотни самолети, предаде ДПА.

Прокурорът Йоханес Мокен съобщи в Дюселдорф, че Техеран е получил т. нар. системи за глобално позициониране /Джи Пи Ес/ за самолетите си с помощта на ирански търговци, живеещи в Германия.

Германска телевизия съобщи преди това, че седем системи от този тип, произведени в Германия, са били изнесени за Иран. Властите във Федералната република са успели да предотвратят доставката на още три.

Мокен направи тези изявления само няколко часа след разкритията, че Великобритания е доставила очила за нощно виждане на Иран, които впоследствие може би са попаднали в ръцете на радикалната ливанска групировка Хизбула.

Иран трябва да отговори днес на предложенията на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия за ядрената му програма, предаде ИТАР-ТАСС. През юни шестте страни предложиха на Техеран пакет от насърчителни мерки в замяна на отказа му да обогатява уран.

В случай на отказ от страна на Техеран резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета на 31 юли, предвижда възможност за налагането на международни санкции срещу Ислямската република.