Германия празнува падането на Берлинската стена
Германия празнува падането на Берлинската стена / снимкa: Reuters

С молитви, музика и помпозност Германия отбелязва 20-годишнината от падането на Берлинската стена - събитие, което доведе до обединението на страната и ускори разпадането на Съветския съюз, предадоха световните агенции.

Кадри от историческата вечер на 9 ноември 1989 г., когато източноберлинчани,  хванати като в капан зад високата 3,6 метра бетонна стена, масово се стичат към пропускателните пунктове, доминираха в телевизията и вестниците през изминалата седмица.   

Началото на днешните празненства бе поставено с литургия в Гетсиманската черква, на която присъстваха германският канцлер Ангела Меркел и президентът Хорст Кьолер. Гетсиманската черква бе сборно място на опозиционни активисти през 1989 г. "Помним сълзите на радост, светналите лица, освобождението", каза лутеранският епископ Волфганг Хубер.

Меркел, която е първият гражданин на бившата ГДР, заемащ най-високия правителствен пост в страната, припомни в интервю за телевизия А Ер Де, че нейните сънародници "изгубили  дар слово от щастие", когато чули новината, че преградата между  двете части на Берлин е паднала. Тя окачестви падането на стената като най-щастливия ден в близкото минало на Германия.

Германия празнува падането на Берлинската стена
netinfo

Като част от празненства са издигнати 1000 гигантски части от домино на мястото, откъдето е минавала стената до Бранденбургската врата. Бутафорната преграда, дълга 1,5 км, ще бъде съборена тази вечер в присъствието на бивши и настоящи лидери от цял свят, включително от Великобритания, Франция и Русия. Американският държавен секретар Хилари Клинтън също е в Берлин, където днес се срещна с канцлерката Ангела Меркел. Лидерите на всички 27 страни от Европейския съюз също се очаква да присъстват на празненствата.

Музика от Бон Джоуви и Бетовен ще звучи по време на церемониите. Планирани са също възпоменателни служби за 136 души, убити в опита си да преминат границата. Стотици посетители от целия свят запалиха свещи и ги сложиха в пясъчни сандъчета на Бернауер щрасе близо до един от малкото останали късове от стената. По-рано днес ученици положиха там червени и жълти цветя под звуците на духова музика, пише БТА.

Германия празнува падането на Берлинската стена
netinfo

За някои германци обаче обединението на страната през 1990 г. си остава проблем. Проучване сред над 1000 германци за всекидневника "Лайпцигер фолксцайтунг" сочи, че един на всеки осем  души иска стената отново да бъде издигната, като броят им в източната и западната част на Германия е приблизително еднакъв.