бежанци мигранти
бежанци мигранти / Gulliver/Getty Images
Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер призова Европейския съюз да промени подхода си към молбите за убежище. Според него първата оценка на кандидатите за убежище трябва да се прави на външните граници на Европа и репатриране да се извършва и оттам, предаде ДПА.

"Трябва да осъзнаем, че Дъблинската система се провали", каза той в баварския град Мюнхен на среща със свои европейски колеги. Зеехофер имаше предвид сегашните правила на ЕС, според които първата държава членка на съюза, в която кандидатстващият за убежище е влязъл, трябва да се занимае с разглеждането на случая му.

Според предвидения от Зеехофер подход само кандидати за убежище с реални изгледи да получат право на закрила трябва да бъдат разпределяни сред група желаещи страни от ЕС. След това тяхната молба ще бъде разглеждана в тези държави.

Молбите за убежище в ЕС през юли са се увеличили с 26%


Ако обаче първоначалната оценка по външните граници на ЕС е отрицателна, европейската агенция за гранична охрана Фронтекс трябва да върне съответния кандидатстващ обратно в родната му страна.

Дъблинската система "не работи от много време и затова не може да бъде основа за бъдещата политика на ЕС в сферата на убежището", каза Зеехофер.

Държавите членки на съюза от години се опитват да реформират Дъблинския регламент, но не постигат напредък по ключови въпроси. "Затова ни е нужна нова философия", която започва от външните граници, заяви Зеехофер.

Връщане и преразпределяне на бежанците иска гръцкото правителство

Министърът иска да види конкретни законодателни предложения на време за германското председателство на ЕС, което започва през втората половина на 2020 г. Той призова и за по-бърз напредък в подсилването на Фронтекс. До 2027 г. се предвижда агенцията да разполага с постоянен корпус от 10 000 служители.

Зеехофер заяви, че идеите му срещат подкрепа сред европейските вътрешни министри, с които се срещна днес - от Франция, Италия, Испания, Великобритания и Полша. На срещата на така наречената група Г6 бяха поканени и представители на ЕС и САЩ.

Повечето от министрите от Г6 подкрепят Зеехофер, заяви европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.
БТА