/ БГНЕС
Връщането на мигрантите и бежанците без право на убежище в Гърция и преразпределяне между европейските държави на онези, които са получили право на убежище – това са двете основни точки, които трябва да бъдат включени в европейската политика за справяне с конкретния въпрос.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви пред медиите, че има усещането за „увеличена вълна от мигранти, основно от Изток”.

Рекорден брой нелегални мигранти през юли в Гърция


Според него, особено важно в този момент е изработването на обединена европейска позиция за справяне с двата основни въпроса, съобщи МИА.

В периода от 19 до 25 август на островите в Егейско море са пристигнали 1769 лица, което е повече в сравнение със същия период на миналата година.

Швейцария прекрати връщането на мигранти в Хърватия заради полицейско насилие


След проведена полицейска акция в центъра на Атина са открити 143 бежанци и мигранти. СИРИЗА отправи критика, че снимките с натъпкани в полицейски автобуси семейства с малки деца са срам за демокрацията. В отговор правителственият говорител обясни, че семействата са преместени в нормални помещения. Той допълни, че гръцките граждани са в състояние да преценят къде завършва съчувствието и започва лицемерието. Целта на правителството е да комбинира хуманните условия със сигурността на гражданите.

Бежанският въпрос е една от темите, които премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обсъди с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж. Той ще бъде елемент от разговорите с канцлера на Германия Ангела Меркел в Берлин. 
 
БГНЕС