Гей парад в Париж, про и анти гей демонстрации и в Русия
Гей парад в Париж, про и анти гей демонстрации и в Русия / снимки: Gulliver/Getty Images

Десетки хиляди излязоха на гей парад по улиците на Париж в събота, точно месец след като във Франция беше отпразнуван първия брак между еднополови партньори. Междувременно път руската полиция арестува десетки по време на сблъсъци между про и анти гей демонстрации в Санкт Петербург, предаде АФП.

Под звуците на техно музика пъстроцветното множество мина през центъра на града до края на Площада на Бастилията във френската столица. Това е първото гей шествие откакто президентът Франсоа Оланд подписа закон за еднополовите бракове. Така Франция се превърна в 14-тата държава, в която хомосексуални двойки могат да се женят.

Първият гей брак на Франция, между двама мъже, се проведе в южния град Монпелие на 29 май. Десетки още се състояха в цялата страна след това, допълва БГНЕС.

В Русия насилието пламна само дни, след като парламентът одобри спорен закон за забрана на т.нар. „гей пропаганда” сред непълнолетни. Критиците му предупреждават, че той ще даде повод за оправдаване на хомофобски прояви и произволно преследване на гейове.

„Хомофобията е срам за Санкт Петербурт” и „Долу фашизма” скандираха около 100 гей активисти. В същото време група от около 150 анти гей демонстранти хвърляха бутилки, камъни и буркани със сладко срещу тях. Полицията съобщи, че десетки активисти от двете страни са били арестувани.

Гей активистите осъдиха законопроекта, който бе окончателно одобрен от горната камара на парламента в сряда, като дискриминационен.

Гей парад в Париж про и анти гей демонстрации и в Русия
netinfo