/ ThinkStock/Getty Images
Русия се опитва да придобие влияние в Африка и да спечели милиарди, продавайки на развиващи се страни ядрени технологии, неподходящи за местната специфика, пише британският "Гардиън".

Предложенията на Русия няма да донесат никаква полза на бедното население на африканския континент, смятат специалисти.

От две години представители на руската държавна компания Росатом преговарят с десетки африкански лидери. Сключени са договори с Уганда, Руанда, Гана, Южна Африка и ред други държави.

В Египет Росатом строи реактор на стойност 29 милиарда долара, напомня изданието, цитирано от Би Би Си. Следващият реактор ще бъде построен в Нигерия. Русия действа активно и в Замбия.

Пакетът, предлаган на страните, желаещи да получат реактор, включва щедри заеми, дългосрочни договори за доставка и изпращане на експерти. Египет например получи от Русия кредит в размер на 85 процента от стойността на съоръжението.

Според международни експерти технологиите, предлагани от Русия, са прекалено мащабни за повечето местни страни - те се нуждаят от не толкова скъпоструващи проекти с по-голяма възвръщаемост. За Русия обаче е изгодно да има дълготрайно присъствие в региона.

Дългосрочните договори дават на Москва възможност не само да печели, но и да укрепва влиянието си. Това бе демонстрирано неотдавна на изборите в Южна Африка, когато Русия се опита да повлияе на резултата, пише британският вестник.
БТА