Гардиън е публикувал едва 1% от информацията на Сноудън
Гардиън е публикувал едва 1% от информацията на Сноудън / netinfo

Само един процент от предоставената от Едуард Сноудън на в. "Гардиън" поверителна информация е публикувана, заяви днес пред парламентарна комисия главният редактор на вестника Алън Ръсбриджър, цитиран от ДПА.

Специалната парламентарна комисия по вътрешни работи разследва твърдения, че публикувайки информация за дейностите на британската агенция за електронен шпионаж Център за правителствени комуникации (GCHQ) и на американската Агенция за национална сигурност (АНС), вестникът е застрашил националната сигурност на Великобритания, пише БТА.

Продължаваме да публикуваме, досега около един процент от онова, което ни е предоставено, каза Ръсбриджър, давайки показания в предавано по телевизията заседание. Сноудън, който получи временно убежище в Русия , е предал общо над 58 000 файла, разпределени между вестниците "Гардиън", "Вашингтон пост", едно издание в Германия и едно в Бразилия. "Ние публикуваме история в развитие", отвърна Ръсбриджър на въпрос къде са останалите 99 процента от информацията.

Ако смятате, че е разумно да говоря за това, къде се намират файловете, мога да ви пиша. Не съм сигурен обаче, че е наистина разумно да говоря за съществуването на други файлове в други краища на света, добави той.