/ БГНЕС
Г-7 се споразумя за нова структура за предоставяне на помощ на Украйна за възстановяване на инфраструктурата, съобщиха външните министри на групата след разговорите в Германия.

"Днес създаваме координационен механизъм на Г-7 за подпомагане на Украйна при ремонта, възстановяването и защитата на нейната критична енергийна и водна инфраструктура", заявиха министрите след двудневна среща в Германия.

Г-7 заяви, че Русия се опитва да "тероризира цивилното население" на Украйна с нападения срещу мирните граждани и инфраструктура.

"Безразборните нападения срещу цивилното население и инфраструктурата представляват военни престъпления и ние отново потвърждаваме решимостта си да осигурим пълна отговорност за тях и за престъпленията срещу човечеството", се казва в изявлението на министрите.

Г-7 изрази също така осъди неотдавнашните коментари на руския президент Владимир Путин относно ядрените оръжия и заяви, че всяка употреба на такива оръжия ще бъде посрещната с "тежки последици".

"Безотговорната ядрена реторика на Русия е неприемлива", заявиха те.
БГНЕС припомня, че украинският президент Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че кампанията на Русия срещу енергийната мрежа на Украйна е оставила без ток около 4,5 млн. души.

В продължение на седмици руските сили обсипваха с ракети и взривни устройства безпилотни самолети инфраструктурата на Украйна, очевидно надявайки се да обърнат настроенията сред украинската общественост и съседите ѝ срещу войната в студената зима.

През последния месец руските удари унищожиха около една трета от електроцентралите в страната. Правителството в Киев призова украинците да пестят колкото е възможно повече електроенергия.
БГНЕС