/ iStock/Getty Images
Френското правителство обеща милиони евро в борбата срещу домашното насилие, предадоха световните агенции.

Кабинетът на Едуар Филип представи днес пакет от мерки на стойност милиони евро с цел намаляване на случаите на убити от партньорите си жени във Франция. От началото на годината според френски активисти в страната най-малко 130 жени са били убити от настоящите или от бившите си партньори, припомня Асошиейтед прес.

Отбелязваме Международния ден за борба с насилието над жени и момичета

Сред обявените от правителството на Филип мерки за справяне с проблема са осигуряване на 1000 нови места в убежищата за жени, станали жертва на домашно насилие и поставяне на електронни гривни на насилниците. Мерките предвиждат също и конфискацията на огнестрелните оръжия от мъжете, тормозещи партньорките си и осигуряването на по-добра подготовка полицаите за справяне с проблема, предаде АП.

Горещата линия 3939, на която се подават сигнали за случаи на домашно насилие, ще работи 24 часа в денонощието седем дни в седмицата, допълва Франс прес.

НПО-та с искане за повече кризисни центрове за жертви на домашно насилие

Днес френският премиер потвърди появилите се в медиите информации за сума от 360 милиона евро, която ще бъде заделена на година за борбата срещу насилието спрямо жените, допълва агенцията.

Премиерът каза, че ще се работи за по-добра дефиниция във френското право на понятието "домашно насилие" и ще бъдат създадени нови утежняващи вината обстоятелства за извършителите на тормоз, довел до самоубийство. Филип също така каза, че в закона ще бъде вписано и понятието "психологическо влияние", което често пъти подготвя почвата за физическото насилие.

Премиерът освен това потвърди, че правилата за лекарската тайна ще бъдат променени, така че на здравните работници ще се даде възможност да подават по-лесно сигнали за спешни действия там, където съществува риск от рецидив на насилието.

Повечето от мерките ще бъдат вписани в законопроект. В текста ще се предвижда и автоматично отнемане на правата на бащата върху детето, в случай че той е убил майката.

В събота десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Париж, за да кажат "не" на сексисткото и сексуалното насилие срещу жени и на убийствата на жени, припомня Франс прес.
БТА