Френски съд осъди изданието, публикувало първо голите снимки на Кейт
Френски съд осъди изданието, публикувало първо голите снимки на Кейт / снимки: Reuters
Френски съд осъди изданието, публикувало първо голите снимки на Кейт
56614
Френски съд осъди изданието, публикувало първо голите снимки на Кейт
  • Френски съд осъди изданието, публикувало първо голите снимки на Кейт

Френски съд нареди на френското списание „Клоузър” да предаде на властите всичките дигитални копия на разголените снимки на Кейт Мидълтън, които миналата седмица публикува без нейното знание. То беше принудено да ги свали от своя сайт, където главната редакторка Лоранс Пио взе решението да ги качи в петък. Френското списание все пак се защитава като твърди, че снимките на Уилям и Кейт не са обидни,  а „в тях се вижда една красива, млада, модерна и влюбена двойка, заснета по време на нейното всекидневие”. Още докато полемиката набираше скорост обаче, ирландският вестник „Дейли Стар” и италианското списание „Ки” също публикуваха фотографиите и в момента те могат да се видят навсякъде в интернет.

Редакторът на ирландския „Дейли Стар” Майкъл О’Кейн беше уволнен. Италианското списание „Ки” е дадено под съд, а френското списание „Клоузър” вече е признато за виновно от френското законодателство. Парична санкция ще получи обаче, само ако откаже да ги премахне от сайта си или ако в бъдеще отново ги публикува.

Освен гражданския иск в съда в Нантер, близо до Париж, кралската двойка обеща да заведе и криминално дело срещу списанието и фотографа. По време на делото адвокатът на кралската двойка Орелиан Хамел направи сравнение с майката на Уилям - Даяна, която загина при катастрофа, след като френски фотографи я бяха снимали по време на почивка във Франция през 1997-а. Хамел напомни, че броени дни преди да излязат снимките се навършиха 15 години от смъртта на принцесата на Уелс.

По време на делото в Нантер излезе и името на френския фотограф Валери Суо, продала снимките на „Клоузър”. Вестник „Сън” я нарече „плъх” и каза, че името й се произнасяло като английската дума за „мръсен канал”.

Насред международния скандал има и журналисти, недоволни от това двуличие на британската преса. Журналистът Ричард Пепиат от в. „Гардиън” пита защо именно британския вестник „Сън” беше единственият, който реши да публикува голите снимки на принц Хари в Лас Вегас преди по-малко от месец, а сега е силно настроен против френските си колеги от „Клоузър”? Отговорът на този въпрос идва от самия „Сън”: „Хари не е имал никакви претенции това да е бил интимен момент, а и като потенциален престолонаследник, голите снимки са въпрос от обществен интерес”. От „Сън” не осъждат принца и го наричат „смел” като припомнят, че той в момента се намира в Афганистан. „Сън” нарича Кейт „очарователна, топла и много уважавана личност” и се зарича, че никога няма да публикува снимките.

Журналистът Джейн Мартинсън пък коментира как британският „Дейли Стар” изразява състрадание с Кейт на главната си страница, а на трета страница има снимка на усмихнато и полуголо 22-годишно момиче.

Френски съд осъди изданието публикувало първо голите снимки на Кейт
netinfo


В същото време Уилям и Кейт продължават обиколката си в Югоизточна Азия и тихоокеанските острови. Вчера те бяха посрещнати в Соломоновите острови по традиционен начин от 60 полуголи танцуващи местни жени. В същия ден, в който бяха публикувани снимките на Кейт, се разбра, че далечната й братовчедка Катрина Дарлинг, която е стриптийзьорка, ще се снима в списание „Плейбой”.