/ БГНЕС
Френската стачка срещу планираната пенсионна реформа "навършва" днес 29 дни и се превръща в най-продължителния конфликт за железопътния оператор Ес Ен Се Еф (SNCF). Транспортът в страната остава блокиран за най-продължителен период от 1986-1987 г., пише "Монд".

Все още не се очертава "бърз компромис" въпреки пожеланията на президента Еманюел Макрон, отправени в новогодишното му послание, в което синдикатите не съзряха "нищо ново", посочва вестникът.

В очакване на нови преговори французите ще трябва да се съобразяват с обърканите разписания на транспорта. Положението може да се влоши още повече идната седмица, когато предстоят общи събрания на железничарите, прогнозира изданието.

Във Франция: Компромисно предложение за пенсиите на стачкуващите танцьори

Лоран Брюн, генерален секретар на синдиката им към Общата конфедерация на труда, се кани "отново да ги вдигне на борба". "Тъй и тъй сме изгубили заплатите за един месец, няма да подновим работа точно след добрите пожелания на един президент, изгубил връзка с реалността", цитира негов коментар "Монд" и БТА.

"Фигаро" изброява "решаващи срещи" и други ключови моменти от очакваното развитие на протеста. Движението срещу пенсионната реформа започна на 5 декември, синдикатите не помръдват от позициите си и настояват проектът да бъде оттеглен. Социалният конфликт продължава вече по-дълго от големите стачки във Франция през 1995 г. и не се очаква скоро да приключи, пише всекидневникът.

На 3 януари стачните действия ще бъдат подновени и се очаква да станат по-интензивни, се казва в материала. За стачка от тази дата призовава например сдружението "Ес О Ес ретрет" ("Ес О Ес пенсии"), обединяващо 16 свободни професии - адвокати, масажисти, болногледачи и др.

Транспортната стачка във Франция блокира хиляди за празниците

На 7 януари ще бъдат подновени консултациите между правителството, работодателските и синдикалните организации - "изпълнителната власт ще предложи методика за работа, свързана с финансовото равновесие на пенсионната система". На 9 януари се предвижда четвърти ден на стачки и демонстрации, обединяващи служители от различни браншове. Междувременно - от 7 до 10 януари ще бъдат "тотално блокирани" осемте френски рафинерии, някои от които вече спират работа заради протести, информира генералният секретар на Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT) Лоран Берже.

През седмицата, започваща на 13 януари, се предвиждат "допълнителни" срещи на министри с отраслови сдружения за обсъждане на ред проблеми, свързани с пенсиите. А на 22 януари пенсионният проектозакон ще бъде представен в министерския съвет, добавя "Фигаро".