Франция се сбогува с най-голямата си рок звезда Джони Холидей с изключително погребално шествие по "Шан-з-Елизе", реч на президента и парад на мотоциклетисти под засилена охрана, предаде АП.
 
Катафалката с ковчега на изпълнителя премина бавно по една от най-оживените улици на Париж. Малко личности в историята на държавата са били почетени с подобно изпращане, каквото е организирано за певеца, наричан "френския Елвис". То е по идея на президента на Франция Еманюел Макрон, който е почитател на Джони Холидей.



Френската национална телевизия излъчи преминаването на погребалната процесия от дома на звездата в парижко предградие до Триумфалната арка. Десетки полицаи обграждаха катафалката. Много фенове се бяха облекли с дрехи, подражаващи на бунтарския стил на певеца.
 
Стотици мотоциклетисти се включиха в траурната процесия. Самият Холидей беше голям привърженик на моторите.
 
Почина френската звезда Джони Холидей

Шествието ще продължи до площад "Конкорд" на река Сена и до църквата "Мадлен". Еманюел Макрон ще изнесе реч в памет на Джони Холидей на стъпалата пред църквата. След него ще вземат думата звезди като Марион Котияр и Жан Рено.
 



Сред гостите ще бъдат бившите президенти на Франция Франсоа Оланд и Никола Саркози. За охраната се грижат 1500 полицейски служители.
 
Послание в памет на обичания от цяла Франция рокизпълнител и композитор свети от вчера върху фасадата на Айфеловата кула и ще остане до края на неделния ден.

 

Guliver/Getty Images


Тази сряда Джони Холидей, с рождено име Жан-Филип Смет почина на 74 години след тежко и продължително боледуване. (На френски артистичният псевдоним на изпълнителя Hallyday се произнася Алиде, а не Холидей.)

В репертоара си звездата има над 100 рок композиции, най-добрите от които представляват цял етап във френската популярна музика. Негови дискове са продадени в цял свят в общ тираж над 110 млн. екземпляра.
 

Холидей е и кавалер на ордена на Почетния легион.
 
БТА