Джони Холидей
Джони Холидей / Guliver/Getty Images
Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина на 74 години от рак на белия дроб, съобщи съпругата му Летисия, цитирана от Франс прес.

"Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, смело и достойно", написа тя в изявление. "До последния си миг той се бореше с болестта, която го измъчваше от месеци, като на всички нас даваше пример за един невероятен живот".

Джони Холидей
Guliver/Getty Images

Изтъквайки, че той е баща на осиновените им деца Джейд и Джой, на Лора, родена от брака му с актрисата Натали Бай, и на Давид, роден от брака му с певицата Силви Вартан, Летисия Холидей каза: "Джони бе изключителен и ще остане такъв благодарение на вас. Не го забравяйте! Той е и ще остане с нас завинаги. Обичам те".

Джони Холидей, чието истинско име е Жан-Филип Лео Сме, е роден на 15 юни 1943 г. в Париж. Родителите му, французойката Югет и баща му Леон, който е белгиец, се разделят и малкият Жан-Филип е отгледан от леля си. В тийнейджърска възраст се качва за пръв път на сцената благодарение на своя братовчед, американския изпълнител Лий Холидей, от когото заимства сценичното си име. По това време изпълнява най-вече френски версии на кънтри песни и на песни на Елвис Пресли

Джони Холидей
Guliver/Getty Images

Първият му диск 45 оборота като певеца Джони Холидей излиза през 1960 г. и включва негова интерпретация на песента "T'aimer follement" на Далида. С изпълненията си на тази песен и на "Souvenirs, souvenirs" става много популярен, преди да започне да изнася концерти в рамките на турнета.

Постепенно онзи, когото медиите бяха нарекли идол на младежите, стана крал на френския рок. Негов концерт на открито в Париж през юни 1963 г. събра 150 000 фенове.

През над 50-годишната си кариера той е следван от три поколения фенове. От дисковете му са продадени над 100 милиона екземпляра, записал е 50 студийни албума. Джони Холидей стана рекордьор, след като над 1 милион фенове са присъствали на концертите в рамките на турнетата му през 2000 г., 2003 г., 2006 г. и 2009 г.

На 3 октомври 2007 г. обявява оттеглянето си от сцената с прощално турне, приключило две години по-късно. По-късно Холидей обявява няколко нови  участия, последвани от световно турне през 2014 г.

Джони Холидей
Guliver/Getty Images

На 12 април 1965 година се жени за Силви Вартан и от брака се ражда синът им Давид. На 4 ноември 1980 г., след като доста пъти се събират и разделят, семейството се разпада.

Джони Холидей
Guliver/Getty Images

Джони Холидей има и дъщеря - Лора Сме, от брака си с актрисата Натали Бай.

Джони Холидей
Guliver/Getty Images

БТА