/ iStock/Getty Images
Франция разположи радарна система на източния бряг на Саудитска Арабия, за да усили отбраната на съюзника си след ракетните атаки по петролната инфраструктура на кралството през септември, съобщиха френски представители, цитирани от Ройтерс.

По думите им, по източното крайбрежие на Саудитска Арабия е разположена радарна система в рамките на мисията на така наречената тактическа група "Ягуар". Те отказаха да дадат повече подробности.

Саудитска Арабия призовава за успокояване на страстите след убийството на Солеймани

"На Арабския полуостров и в Арабско-персийския залив, където напрежението се покачва, разположихме за рекордно кратко време тактическата група "Ягуар", която ще допринесе за успокояването на саудитското кралство", заяви в обръщение снощи към френската армия президентът Еманюел Макрон.

Пожар в петролна рафинерия във Франция (ВИДЕО)

Тази инициатива досега не беше обявена.

Париж обвини Иран, че е извършил атаката с ракети и дронове, парализирала саудитска петролна рафинерия, най-голямата в света, и обеща да окаже помощ, за да не се повтори този инцидент.

Италианска компания ще строи четири кораба за Саудитска Арабия за 1,3 млрд. долара

Оттеглянето на САЩ през 2018 г. от ядреното споразумение на световните сили с Иран и връщането на американските санкции предизвикаха изостряне на напрежението през последните няколко месеца, което за кратко доведе до открит конфликт този месец.

Иранската революционна гвардия може да пренесе борбата си отвъд границите на Иран, заяви днес върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей, коментирайки ликвидирането от САЩ на висш генерал и вълненията във вътрешен план след свалянето по погрешка на украински пътнически самолет, отбелязва Ройтерс.
БТА