/ iStock/Getty Images
Жителите на Флорида се подготвят за връхлитането на урагана Дориан, който се засили до втора категория по петстепенната скала за силата на ураганите, предаде ДПА. Прогнозира се, че той може да достигне четвърта категория в неделя или в началото на следващата седмица, когато връхлети южния американски щат Флорида.
 


Дориан се очаква да остане изключително опасен ураган при приближаването си към Флорида, обяви Националният център за ураганите. Заради приближаването му американският президент Доналд Тръмп отмени планирана визита в Полша.

Флорида се готви да посрещне урагана Дориан



За днес и събота се прогнозира, че стихията ще се намира северно от югоизточните и централните части на Бахамските острови и ще се приближи до Флорида късно в понеделник.
Губернаторът на щата Флорида Рон Де Сантис обяви извънредно положение, а Доналд Тръмп подписа и указа. 

По този начин президентът упълномощи американските федерални агенции да предоставят подходяща помощ за спешни мерки, съобщава Спутник.

„Действието на президента упълномощава Министерството на вътрешната сигурност, както и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), да координират всички усилия за оказване на помощ при бедствия, които имат за цел да облекчат трудностите и страданията, причинени от извънредните ситуации на местното население, а също и да предоставят подходяща помощ при необходими спешни мерки“, се казва в специално изявление.

Официалните представители на Флорида призовават местните жители да се запасят с газ и храна преди предстоящата буря.
БТА