/ БГНЕС
ФБР е иззело документи с гриф "строго секретно" от имението Мар а Лаго във Флорида на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, според съдебни документи, огласени след като федералният съд разсекрети заповедта за извършения по-рано през седмицата безпрецедентен обиск, предадоха агенциите.

Според списъка с иззетите вещи, при претърсването в понеделник агентите на ФБР са конфискували 11 комплекта класифицирани архивни документи.

Сред иззетите архивни документи има и такива с гриф "строго секретно" и с гриф "поверителна категоризирана информация", особена категория гриф, имащ за цел да опази най-важните тайни на САЩ и такива, които ако бъдат разкрити, биха могли да навредят на американските интереси. В съдебните книжа не са посочени конкретни подробности за иззетите документи, нито за информацията в тях.
 

В заповедта за претърсване се посочва, че федералните разследват възможни нарушения на три различни федерални закона, включително за събирането, предаването или загубата на информация за отбраната по Закона за шпионажа. Другите закони засягат укриването, увреждането или премахването на архиви и унищожаването и подправянето на архивни документи при федерални разследвания.

В списъка с иззетите вещи са и други потенциални президентски архиви, включително указът на Тръмп за помилването неговия приближен Роджър Стоун, "кутия с кожена подвързия за документи" и информация за "президента на Франция". Папка със снимки, ръкописна бележка и различни други поверителни документи също са сред иззетото при претърсването.



Адвокатът на Тръмп Кристина Боб, която е присъствала на обиска, е подписала двата списъка с иззети вещи - единият от две страници, другият само от една.

Вчера Тръмп заяви, че всички иззети от ФБР документи са "класифицирани", и добави, че ако са му били поискани, е щял да ги предаде на правосъдното министерство на САЩ.

Съдия Брус Райнхарт, същият съдия, който е подписал заповедта за претърсване, публикува текста на заповедта и списъка с иззетите вещи по искане на американското правосъдно министерство, след като главният прокурор Мерик Гарланд обяви, че има "голям обществен интерес по темата"; самият Тръмп също подкрепи "незабавното" публикуване на заповедта. Правосъдното министерство е уведомило вчера следобед съдията, че адвокатите на бившия президент не възразяват срещу предложението да бъде обнародвана.
БТА