земетресение Албания
земетресение Албания / БГНЕС
Европейският съюз остава на разположение на Албания след земетресението, което разтърси рано тази сутрин страната, съобщиха от службата за външни дейности на ЕС.

Европейският съюз изразява съболезнования за изгубените човешки животи и ранените. От пресслужбата съобщават, че ЕС има готовност да предложи помощ, включително и чрез механизма за гражданска защита на ЕС.

„Нашият координационен център за спешна помощ е в постоянен контакт с службите за гражданска защита на Албания”, се казва в съобщението.

Европейският съюз декларира, че остава на разположение на албанското правителство да прецени как най-пълноценно може да се помогне на място. Подкрепа изрази и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Жертвите от земетресението в Албания са вече 6, летището в Тирана е затворено (СНИМКИ)


В съобщение, публикувано в социалните мрежи, той уверява, че „цяла Европа е солидарна с държавата и нейните граждани”. 

Турската агенция за спешни ситуации и природни бедствия изпраща спасители, лекари и техника в засегнатите от земетресението райони в Албания.

"За да се подпомогне извършването на спасителни работи след земетресението в Албания, там са изпратени екип от спасители и лекари, самолет и три превозни средства", посочва агенцията, цитирана от РИА Новости.

Американската служба за геоложки проучвания днес сутринта съобщи за земетресение с магнитуд 6,4 близо до столицата на Албания, Тирана. Според сеизмолозите то е последвано от серия вторични трусове с магнитуд по-голям от 5.

И Захариева изпрати съболезнователна телеграма до албанския си колега


Властите съобщават за 6 загинали и 300 ранени. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич изпрати съболезнователно писмо до президента на Албания Илир Мета и министър-председателя Еди Рама по повод силното земетресение и предложи помощ за справяне с последиците от него.

Борисов със съболезнователна телеграма до премиера на Албания


„Гледаме с тъга снимките от руините в Дуръс и другите места в Албания. Позволете да изразя пред Вас и пред семействата на загиналите своите искрени съболезнования, както и да изразя съпричастност с онези, които издирват своите близки”, пише в писмото.

Вучич изразява готовност Сърбия да помогне в рамките на своите възможности за отстраняване на последиците от катастрофалното земетресение. 


 
БГНЕС