Европа се съпротивлява срещу US-програма за информация за пътниците
Европа се съпротивлява срещу US-програма за информация за пътниците / netinfo

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф изрази изненада от европейската съпротива срещу програмата, задължаваща онези, които се готвят да пътуват до САЩ, да предоставят лична информация по интернет преди да поемат на път, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Системата с информация за пътуващите, която влиза в сила от януари догодина, изисква от пътниците от страни, чиито граждани не се нуждаят от виза, да се регистрират онлайн най-малко 72 часа пред пътуването си. В интервю за "Файненшъл таймс" във Вашингтон Чертоф отхвърли предположенията, че електронната система е форма на виза.

"Бях изненадан от изразената тревога, тъй като става дума за същите сведения, които винаги сме получавали и съхранявали", казва министърът. Единствената разлика е, че я получаваме по-рано и по електронен път, а не на хартия, и в това няма нищо особено стряскащо от гледна точка на запазването на личните данни, добави той.

Чертоф говори преди обиколката си в Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които заедно с Южна Корея наскоро бяха одобрени за участие в програмата за безвизово пътуване до САЩ. Чертоф посочи, че очаква държави, готвещи се за присъединяване като България, Кипър, Гърция, Малта, Полша и Румъния, да бъдат приети през следващите няколко месеца.