/ БГНЕС
Европейските депутати заявиха, че "руската пропаганда е главният източник на дезинформация в Европа" и призоваха ЕС да изготви "енергична стратегия" срещу нея, предаде АФП.

В приета с голямо мнозинство резолюция Европейският парламент предупреди, че има опасност от "чуждестранна намеса в избори". До края на 2020 г. в страни от ЕС ще се състоят над 50 президентски, парламентарни или местни избори.
"Голяма част от тази намеса е от полза за евроскептичните, екстремистките и популистките кандидати", заявиха европейските депутати.

В текста, който няма обвързваща сила, Европейският парламент смята за необходимо "обществеността да осъзнае съществуването на дезинформационните кампании на Русия, които са главният източник на дезинформация в Европа".

Фейсбук премахна стотици акаунти, страници и групи


ЕП напомня, че случаите на дезинформация, които се приписват на руски източници са нараснали двойно от януари 2019 г. (998 случая) спрямо същия период от 2018 г. (434 случая).

Европейският парламент призовава в резолюцията си "Европейската комисия и Европейския съвет да изготвят ефикасна и подробна стратегия за бързо и енергично контриране на руските стратегии за дезинформация".
БТА