ЕС предвижда евакуация на гражданите си от Либия
ЕС предвижда евакуация на гражданите си от Либия / снимка: Reuters

Европейският съюз предвижда да евакуира своите граждани от Либия и по-конкретно от град Бенгази, на около 1000 км източно от Триполи, поради влошаването на ситуацията, заяви испанската министърка на външните работи Тринидад Хименес, цитирана от Франс прес.

Ние сме крайно загрижени и координираме евентуална евакуация на гражданите от Европейския съюз в Либия, и по-специално от Бенгази, заяви Хименес в кулоарите на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел.

Австрия съобщи, че изпраща военен самолет в Малта за евентуална евакуация на нейни граждани и други европейци от Либия и други арабски страни, обхванати от бунтове през последните дни.

Франция затваря френските училища в Либия и приканва своите граждани и семействата им да се приберат в родината, заяви в интервю по радио Европа 1 министърът по европейските въпроси Лоран Вокие, пише БТА. Около 30 френски граждани са били изведени от град Бенгази и откарани в Триполи, съобщи той. Около 750 французи живеят пръснати в Либия, добави министърът, като подчерта, че за момента няма пряка заплаха за тях.

Външното министерство на Германия предупреди да не се предприемат пътувания към източната част на Либия, съобщи ДПА. В съобщение, публикувано на интернет страницата на министерството, се посочва изрично, че пътуванията до втория по големина град в Либия, Бенгази, трябва да се избягват. Към всички германски граждани в Либия бе отправен призив да напуснат страната. По официални данни в Либия има около 500 германци, повечето от които са с двойно гражданство. Смята се, че броят на германските туристи в Либия е много малък.

В Москва руското министерство на външните работи заяви, като се позова на своето посолството на Русия в Либия, че руските граждани в Либия не са застрашени и не се планира евакуация.

Европейският съюз не трябва да се намесва в Либия въпреки жестоката разправа на режима с антиправителствените демонстрации, обяви външният министър на Италия Франко Фратини, цитиран от ДПА. "Не трябва да създаваме неправилното впечатление, че искаме да се намесим, че искаме да изнасяме нашата демокрация. Ние трябва да помогнем и да подкрепим мирното помирение - това е начинът", заяви Фратини на започналата в Брюксел среща на външните министри на страните членки на ЕС. Той изрази обаче и голямото си безпокойство от съобщенията, че в Бенгази, където е епицентърът на протестите, е било създадено ислямско емирство. "Но представяте ли си какво означава ислямско емирство до границите на Европа? Това би било една наистина реална заплаха", подчерта италианският външен министър.

ЕС предвижда евакуация на гражданите си от Либия
netinfo

Италия поддържа по-тесни връзки с Либия от останалите държави в съюза, посочва ДПА. Двете страни подписаха договор за сътрудничество за ограничаване на миграцията. Италия има и сериозни инвестиционни интереси в Либия. Фратини подкрепи идеята за "национално помирение, което да доведе до приемането на конституция", както предложи синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам. Изразеното от Фратини мнение е в дисонанс с позицията на повечето от участниците в срещата.

ЕС предвижда евакуация на гражданите си от Либия
netinfo

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн изтъкна, че ЕС "не може да се остави да бъде изнудван". "Ние не можем да сътрудничим с режим, който
избива собствените си хора", подчерта Аселборн. Думите на външния министър на Люксембург бяха предизвикани от заплахата, отправена от либийския лидер Муамар Кадафи, че ще преустанови всякакво сътрудничество с ЕС в сферата на миграцията, ако ЕС изрази подкрепа на протестите.

Министърът на външните работи на Финландия Александър Стуб каза, че "от Кадафи всичко може да се очаква" и поради това той се отнася с разбиране към загрижеността, изразена от Италия и Малта.

Сходна загриженост бе изразена и от външния министър на Испания Тринидад Хименес, предаде Асошиейтед прес. Всъщност, ЕС има много малко варианти за действие, посочва ДПА. "Не е наша работа да сменяме лидера на Либия, но работа на властите в Либия е да се вслушат в исканията на хората", подчерта Стуб. Той предложи да бъдат наложени санкции на Кадафи, да бъдат замразени либийски активи и да бъде забранено на либийския лидер и на членовете на правителството на страната да пътуват в ЕС. "Как може да налагаме санкции на Беларус и да не предприемаме нищо спрямо Либия", изтъкна Стуб.

Междувременно самолет, изпратен от турското външно министерство в Либия, за да евакуира от там турски граждани, получи отказ за приземяване в Бенгази и трябваше да се върне празен в Истанбул, предаде Анадолската агенция, цитирана от ДПА. Турското правителство предприе стъпки за евакуацията на хиляди от близо 25-те хиляди турски граждани, които живеят в Либия.

Министерството на външните работи обяви, че изпраща четири самолета и два кораба в Либия, за да помогне за евакуацията на турците. Двата кораба ще могат да транспортират 3000 души. Друг план за евакуация предвижда превозването на турски граждани от либийския град Тобрук в Египет, откъдето да заминат за Турция със самолет. Засега не е известно дали турските власти ще се опитат отново да изпратят самолети в Бенгази, посочва агенцията.