езика на омразата
езика на омразата / iStock/Getty Images
Европейската комисия представи днес нови данни за действията срещу словото на омразата онлайн, които показват подобрение спрямо предходните години.

Отчита се, че вече 90 на сто от постовете, за които са подадени сигнали, се обработват за срок до 24 часа. За сравнение през 2016 г. едва 40 на сто от тези сигнали са били проверявани в рамките на денонощие.

В 71 на сто от тези случаи постовете биват заличавани, докато преди четири години това се е случвало едва с 28 на сто от проверените съобщения. Допълва се, че интернет платформите премахват подобни постове, без да се застрашава свободата на изразяване.

Комисията отбелязва, че засега само Фейсбук успява постоянно да дава обяснения, когато прецени да изтрие изявления, съдържащи език на омразата. Всички останали платформи трябва да постигнат подобрение в това отношение, се уточнява в съобщението на ЕК.

Допълва се, че към правилата за поведение на интернет платформите в последните четири години са се присъединили Инстаграм, Гугъл+, Снапчат, Дейлимоушън и Жьовидео. Първоначално правилата бяха подкрепени от Фейсбук, Майкрософт, Туитър и ЮТюб.
БТА