/ iStock/Getty Images
Заплахите за сигурността и действията срещу пандемията ще бъдат главна тема на днешното онлайн заседание на Европейския съвет с участието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това съобщи преди началото на срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той отбеляза, че двете организации споделят общи ценности и интереси. Надяваме се при управлението на президента на САЩ Джо Байдън тесните връзки с ЕС да бъдат възстановени. Искаме повече стабилност и предвидимост при нашите съседи. Изправени сме пред нови заплахи - дезинформация, кибератаки и хибридни действия. Трябва да укрепим средствата за производство, заяви Мишел.

Столтенберг посочи, че силите на НАТО подкрепят действията срещу пандемията. По неговите думи алиансът се е постарал здравната криза да не постави на изпитание сигурността. Заплахите отпреди пандемията не са изчезнали, заяви генералният секретар и даде пример с действията на Русия, тероризма, възхода на Китай. По неговите думи двете организации действат съвместно по въпросите за Западните Балкани и пресичането на незаконната миграция през Егейско море.
БТА