Ердоган сезира прокуратурата заради декларация на народно-републиканците
Ердоган сезира прокуратурата заради декларация на народно-републиканците / Guliver/Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган иска съд за опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) и сезира прокуратурата.

Турски съд задържа под стража девет души от екипа на вестник "Джумхуриет"

Причина за гнева му е декларацията, разпространена вчера, с която НРП се обявява в защита на пратените в затвора депутати от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и на журналистите от в. "Джумхуриет", които също са зад решетките.

"Да се прекрати делото срещу в. "Джумхуриет" и да бъде спрян незабавно натискът върху медиите, училищата и университетите. Задържането на 10 депутати от ДПН е в противоречие с конституцията", се подчертава в декларацията, подписана от висшето ръководство на НРП.

Турция е вече друга. Неевропейска

Днес Ердоган е внесъл жалбата си в прокуратурата в Анкара. След опита за военен преврат от 15 юли т.г. президентът оттегли всичките си около 2000 жалби срещу политици и граждани, които са го обидили, оклеветили и опозорили, и наложи заведените по тях дела да бъдат прекратени, в това число и срещу лидера на основната опозиция Кемал Кълъчдароглу.

Освен Ердоган, жалба срещу НРП заради декларацията бе внесена днес и от името на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Обмислят смъртна присъда за участвалите в опита за преврат в Турция

Генералният секретар на ПСР Абдулхамит Гюл обвини опозиционната партия в предателство. Заместникът му в партийното ръководство Вели Агбаба изрази задоволство от новината за жалбите срещу тях.

Източник: БГНЕС