Ердоган иска създателите на ТВ сериал да бъдат съдени
Ердоган иска създателите на ТВ сериал да бъдат съдени / снимка: Reuters, архив

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разкритикува турски сериал за живота на султан Сюлейман Великолепни като каза, че е исторически неправдоподобен и призова съдебната власт да вземе мерки срещу телевизионния канал, който го излъчва, и режисьорите.

"Ние не сме имали подобен наследник на престола, нямаме такива прадеди," каза Ердоган за начина, по който е представена личността на султана, като допълни: "Ние не го познаваме този Сюлейман. 30 години от своя живот той е прекарал на кон, а не в двореца, както е представено в сериала. Ние сме сезирали съдебната власт и очакваме решение по въпроса. Тези, които се подиграват с нашите ценности, трябва да получат своите последици в законов план," обясни Ердоган.

Турският сериал "Великолепният век" се излъчва по турските канали "Шоу ТВ" и "Стар ТВ" почти две години - от януари 2011 г.

Сериалът от самото си начало се сблъсква с полемика, като зрители се оплакват от "неуважителния, неприличен и хедонистичен" начин, по който е изобразен живота на султана и на неговите придворници. Само месец след първото му излъчване, турският радио-телевизионен съвет заяви, че е получил 70 000 оплаквания от зрители и поиска публично извинение от създателите. Ердоган също се изяви още тогава като каза, че поредицата "показва турската история в негативна светлина на младите поколения", но до момента не беше свързвал личните си мнения със съдебната власт.

Основната точка на раздор е изобразяването на жените в сериала и в частност съпругата на султана Рокселана, известна като Хюрем Султан - една от момичетата в неговия харем, в която той се влюбва, и майка на наследника му Селим Втори. Въпреки полемиката, поредицата е сред най-популярните в Турция. До момента са заснети три сезона с повече от 70 серии.

Културното министерство взе отношение по изказването на Ердоган, като посочи колко са полезни турските сериали за държавната икономика. Шефът на департамента по интелектуално право Абдулах Челик обясни: "През 2010 г. ние имахме приходи от 65 милиона долара от продажбата на телевизионни сериали в чужбина; Само 4 години по-рано, такива приходи нямахме. През 2011 г., ние продадохме 10 500 часа телевизия на чуждестранни телевизионни канали. Тези сериали се гледат от 150 милиона души в 76 държави из целия свят", обясни Челик.