Върховният съд в Лондон постанови, че емирът на Дубай, шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, е нарушил британския закон, като е разпоредил да бъде хакнат телефона на бившата му съпруга, принцеса Хая бинт Ал Хюсеин.

За хакване на телефона на принцесата, която е полусестра на йорданския крал Абдула II е използван софтуерът Pegasus, разработен от израелската компания NSO, който стана известен това лято, съобщи BBC.

Избягалата принцеса и шейхът на Дубай се развеждат

Съдът постанови също, че сътрудниците на шейха се опитват да купят имот до жилището на принцеса Хая недалеч от Лондон, поради което принцесата се почувствала в опасност.

Шейх Мохамед отрече обвиненията и заяви, че заключенията на съда се основават на доказателства, с които съдът дори не го е запознал.

„Винаги съм отричал обвиненията и продължавам да го правя“, каза той в изявление.

От какво бягат дубайските принцеси?

През 2018 г. едно от 25 -те деца на владетеля на Дубай, принцеса Латифа се опита да избяга от страната, заявявайки, че не е била пускана да напуска страната от 2000 г. Опитът се провали: осем дни по-късно яхтата с принцесата на борда беше поставена под контрол в Индийския океан от хора от спецслужбите, а Латифа беше принудително върнат в Дубай.

През юни тази година снимка на Латифа на летището в Мадрид се появи в профила на приятелка на принцесата.
БГНЕС