Експлозия на петролопровод в Мексико, загинаха 28 души
Експлозия на петролопровод в Мексико, загинаха 28 души / снимки: Reuters

Най-малко 28 души загинаха, а 52 бяха ранени при експлозия след опит за кражба на петрол от петролопровод на държавната компания „Пемекс” в Централно Мексико, предадоха световните агенции. 13 от жертвите са деца. 115 къщи са частично засегнати, а 32 са изцяло разрушени.

Експлозията била предизвикана от банда престъпници, които пробили петролопровода на „Пемекс” при опит да крадат гориво. Заради силното налягане петролната струя излязла от контрола им и заляла улиците на Сан Мартин Тексмелукан, град с население от 135 000 души, намиращ се на 90 км източно от столицата Мексико. Вероятно искра е предизвикала експлозията, а пламъците от предизвикания от нея пожар обхванали улиците на града.

Местни телевизии показаха кадри от огромен стълб черен дим, който се издига от мястото на експлозията и се разпростира на десетки километри чак до град Пуебла, столица на едноименния щат, на 32 км от мястото на злополуката. Аварийните служби са овладели предизвикания от експлозията пожар. При експлозията двадесетина коли са били изцяло изгорени, а стъклата на къщите в радиус от 3 км са били потрошени, съобщава БТА.

Според местни жители престъпни банди в района редовно пробиват петролопроводите, откъдето крадат гориво и го продават на шофьори на камиони.

Според властите през последните години са зачестили кражбите на петрол от петролопроводите на „Пемекс”. По някои оценки тези кражби нанасят годишно загуби за най-малко 10 млрд. песос (800 млн. долара).