/ iStock/Getty Images
Активисти от движението за опазване на околната среда Just stop oil заляха с оранжева боя сградите на британското вътрешно министерство, на контраразузнавателната служба МИ-5, на Банката на Англия и на медийния холдинг News Corporation в центъра на Лондон. Съобщение за поредната акция беше публикувана на сайта на движението.

От Just stop oil подчертаха, че са избрали тези сгради, тъй като правителството, специалните служби, финансовите институции и медиите са „стълбовете, които подкрепят и помагат да се запази икономическата власт, основана на използването на изкопаеми горива”.



„Ерата на изкопаемите горива би трябвало отдавна да е отминала, но пълзящите пипала на интересите, свързани с изкопаемите горива, продължават да корумпират нашата политика, правителство и медии, както е било в продължение на десетилетия”, се казва в публикуваното на сайта изявление.

„Как иначе да си обясним, че правителството пренебрегва разумни и очевидни политики като възобновяеми енергийни източници, топлоизолация и засилване ролята на обществения транспорт, които биха намалили сметките ни за електроенергия и въглеродните ни емисии? Вместо това решенията са в полза на корупционни схеми за сондиране на нерентабилни находища на нефт и газ за сметка на данъкоплатците.”

От началото на октомври Just stop oil провежда ежедневни акции в центъра на Лондон с искане британското правителство да забрани разработването на нови находища на нефт и газ и да помогне на жителите на страната, които се сблъскват с последиците от енергийната криза. За този период полицията задържа над 600 активисти, които блокираха пътища, пръскаха с боя автокъщи и бутици на скъпи марки и изляха супа върху картината "Слънчогледи" на холандския художник Винсент Ван Гог в Националната галерия в Лондон. Членовете на движението обещават да продължат с акциите си.
БГНЕС